Pazar, Nisan 04, 2010

Mide Bandı Ameliyatlarından Sonra Band Dolumu Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?


Mide bandı ameliyatından sonra en önemli konu bandın dolum yapılmasıdır. Bu süreç önemli bir uyum gerektirmektedir.
Ne Zaman?
Çok erken dönemde band dolumunun yapılması band ile ilgili bazı problemlerin (stoma darlığı, bandın kayması, yemek yemede uyumsuzluk) ortaya çıkmasına neden olabilir.
Çoğu obezite cerrahı ameliyattan hemen sonra band dolumu yapılmasını istemez. Başlangıçta bellirli bir sure (2-3 hafta) sıvı diyet, sonrasında püreli yumşak diyet (2-3 hafta) ile beslenilmesi ve devamında banda dolum yapılması uygun görülmektedir.
Banda nekadar dolum yapılacağı cerrahınız tarafından karar verilecektir. Ancak hiç bir zaman başlangıçta fazla dolum yapılmaması gerekmektedir. Aksi taktirde bandın sıktığı mide çapı çok fazla daralacağından, yemek yemede zorluk, uyumsuzluk ve aşırı bulantı ve kusmalar görülebilir.
Bugün için dünyada farklı firmalara ait mide bandları bulunmaktadır. Bu bandların tamamının işleyiş mekanizması aynı olmakla birlikte şişirilme kapasiteleri dizaynlarından dolayı farklılık göstermektedir. Dolayısıyla dolum yapılırken bu ayrıntı çok iyi bilinmelidir.
Genel kural olarak başlangıç dolumunda az bir miktar ile kişinin yemek yemesi kontrol edilir ve daha sonrasında bu miktar bellirli bir zaman dilimi içierisinde kontrol edilerek dolumda artış yapılır. Burada temel hedef kişinin ne istediği gibi yemek yemesinin sağlanması nede hiç birşey yiyip içemeyecek düzeyde kısıtlamaya gidilmesidir. Bu standart dolum ayarı herkeste farklılık gösterebilir, aynı bandı kullanan iki kişide dahi aynı dolum miktarlarıyla farklı kısıtlama değerleri elde edilebilir.
Nasıl Yapılır?
Band ayarı oldukça kolaydır, burada dikkat edilmesi gereken nokta rezervuar haznesinin nekadarlık bir derinlikte olduğunun bilinmesidir. Çoğu cerrah bu rezervuarı karnın sol üst bölgesinde derin yağlı plana koymaktadır. Bu şekilde yerleştirilmiş rezervuarlarda skopi cihazında görülerek enjeksiyon yapılmasına gerek yoktur, rahatlıkla iğne rezervuara yerleştirilerek dolum işlemi istenilen ölçüde tamamlanabilir. Ancak rezervuar daha derin bir noktaya (fasya üzerine) tespit edilmişse, ozaman skopi cihazında kontrol edilerek iğnenin yerleştirilmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Özellikle süper morbid obez hastalarda cil altı yağlı doku çok fazla olduğundan derin yerleşimli rezervuarlarda ayarlama yapmak zorluk gösterebilir. Bu ayarlama için herhangi bir genel veya lokal anesteziye gereksinim yoktur.
Nelere Dikkat Edilmeli?
Şu hiç bir zaman unutulmamalıdır ki; band yemek yemede mekanik bir kısıtlama sağlar, bandın yüksek değerlerde sıkılması banda ait komplikasyon riskini artırabilir. Amaç yüsek dolumlarda değil, düşük dolumlarda efektif kilo kaybı elde etmeye çalışmak olmalıdır. Bu durum sizin uyumunuzu ve yemek yeme alışkanlığınızı kendi iradenizide işin içine katarak değiştirdiğini gösterecektir. Doç. Dr. Halil Coşkun

Hiç yorum yok: