Pazar, Nisan 30, 2006

Obezite Tedavisinde İntragastrik Balon Uygulaması



İntragastrik (mide içi) Balon (İGB) Uygulaması son yıllarda gittikçe popülerlik kazanan bir uygulamadır. Bu yöntemin en önemli avantajı genel anestezi gerektirmeden endoskopik olarak gerçekleştirilmesidir.
Gastrik balonun iç hacmi 400-700 cc arasındaki sıvı ile şişirilmeye dayanıklıdır. Bu hacim sayesinde mide volümünde restriksüyon (kısıtlama) sağlanmakta ve böylelikle mide hacmi küçüldüğünden fazla gıda alımı engellenmektedir.
Uygulamanın tahmini süresi 25-30 dk arasındadır. Hastanın hastanede kalmasına gerek yoktur, işlem sonrasında 5-6 saatlik gözetim ve intravenöz serum uygulaması sonrası hasta taburcu edilebilir.
Uygulama sonrası özellikle ilk 24 saate bulantı, kusma ve kramp tarzı ağrılar gözlenebilir. Bu tür rahatsızlıkların giderilmesi için medikal tedavi uygulaması yapılır. Bu şikayetler geçicidir ve yaklaşık 1 hafta sonra hasta oldukça rahatlamış olacaktır.
İGB uygulaması non-surgical teraphy (cerrahi dışı tedavi) dir. Özellikle cerrahi tedaviyi düşünmeyen ancak diyet ve egzersizle yeterli kilo kaybedemiyen hastalar için uygun bir alternatiftir. Ancak bu uygulama süre açısından sınırlıdır, gastrik balonun midede kalış süresi maksimum 180 gün (6 ay) dır. Bu süreden sonra balonun çıkartılması gerekmektedir. Çıkartılma işlemide endoskopik olarak gerçekleşmektedir ve hasta 2 saat sonra normal ektivasyonuna dönebilir.
Bu süre içerisinde hastalardaki ortalama kilo kaybı 12-30 kg arasında değişim göstermektedir. Uygulama sonrası hastalarda kalori kısıtlaması önerilmektedir (1200 KCal). Uygulamaya bağlı olarak fazla gıda alımı gerçekleşemiyeceğinden bu kısıtlama çok rahat yapılmaktadır.
Eğer gastrik balon 180 günden fazla kalması isteniyorsa mutlaka değiştirilerek yenisi mide içerisine yerleştirilmelidir. Bu uygulamayı düşünenler 6 aylık süre içerisinde yeme alışkanlıklarını değiştirmeyi hedeflemeleri gerekmektedir.
İGB ye bağlı komplikasyon çok nadirdir. Literatürde bazı hastalarda balon intöleransı ve çok nadir balonda delinme bildirilmişitir. Böyle bir durumda balonun endoskopik olarak çıkarılması gerekmektedir.
Sonuç olarak; IGB cerrahi tedavi düşünmeyen yada bu tarz cerrahi işlemlerden çekinen obez hastalar için (gastrik band yada gastrik bypass gibi) önerilebilecek, uygulaması kolay bir yöntemdir. Ancak bu yöntemle birlikte hastaların uzun dönemde kalıcı kilo kaybı sağlamaları için mutlaka yeme alışkanlıklarını değiştirme gayreti içerisinde olmalıdırlar.

Hiç yorum yok: