Pazar, Nisan 18, 2010

Mide Bandı Ameliyatının Uzun Dönem Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Obezite tedavisinde bugün için en fazla tercih edilen yöntemlerden birisi (avrupa, avusturalya ve amerika) Laparoskopik Mide Bandı ameliyatıdır. Şuana kadar tüm dünyada yaklaşık 500.000’nin üzerinde hastaya uygulama yapıldığı tahmin edilmektedir. Bu ameliyatın uzun dönem sonuçları aşağıda detaylıca sunulmaktadır;

Favretti ve ark. tarafından (Laparoscopic adjustable gastric banding in 1,791 consecutive obese patients: 12-year results. Favretti F, Segato G, Ashton D et al. Obes Surg. 2007)1993 ve 2005 yılları arasında 1791 hastaya laparoskopik mide bandı ameliyatı uygulanmıştır. Hastaların %75.1’i kadın, %24.9’u erkek; ortlama yaş 38.7+10.9 yıl, ortalama ağırlık 127.7+24.3 kg, ortalama VKİ 46.2+7.7 kg/m2 tespitedilmiştir. Hastaların %91’i 12 yıl sure ile takip edilmiştir. Hastaların 125’ine öncelikle BioEnterics Intragastrik Balon (Mide Balonu) uygulaması yapılarak belli oranda kilo kaybı sağlandıktan sonar Mide Bandı uygulanmıştır. Ameliyata bağlı major komplikasyon oranı % 0.05-5.9, minor komplikasyon oranı % 0.5-11.2 dir. Hiç bir hastada ameliyata bağlı mortalite (ölüm) gelişmemiştir. Hastaların 10 yıllık takiplerinde kilo kaybı 101.4+27.1 kg (ortalama 26.3 kg), VKİ kaybı 37.7+9.1 kg/m2 (ortalama 8.5 kg/m2), fazla kilo kaybı yüzdesi %38.5+27.9 dir. Tip 2 diyabeti olan hastaların %36.2’sinde, hipertansiyonu olan hastaların %60.6’sında gerileme ve tedavi olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada yaşam beklentisi üzerine yapılan istatistiksal analizde Mide Bandı takılan hastalarda, takılmayanlara göre daha uzun süreli yaşam tespit edilmiştir.

Mittermair ve ark. (Results and Complications after Swedish Adjustable Gastric Banding-10 Years Experience.Mittermair RP, Obermüller S, Perathoner A et al. Obes Surg. 2009)yapmış oldukları değerlendirmede ise Laparoskopik Mide Bandı uygulanan 785 hastayı 10 yıl boyunca takip etme imkanı bulmuşlardır. Hastalar ilk 1 yıl içerisinde ortalama 26 kg kayıp gösterirken, 8. yılın sonunda bu kilo kaybı ortalama 40.5 kg olmuştur. Kaybedilen fazla kilo kaybı yüzdesi %65.5 olarak tespit edilmiştir. Hiç bir hastada ameliyata bağlı mortalite (ölüm) gelişmemiştir.

Sonuç olarak; Laparoskopik Mide Bandı ameliyatı uygulaması kolay, hastanede yatış süresi kısa ve uzun dönemde kalıcı kilo kaybı sağlayan bir yöntemdir. Bu uygulamada hasta uyumu son derece önemlidir, band ile ilgili bir problem gelişmediği taktirde bandın çıkartılması gerekmemektedir.

Hasta Sayısı

İzlem

Fazla Kilo Kaybı Yüzdesi

Favretti ve ark.

1791

12 yıl

%38.5+27.9

Zehetner J ve ark.

190

6 yıl

%50

Toouli J ve ark.

481

5 yıl

%49.8

Miller K ve ark.

158

4 yıl

%54.7

Zinzindohoue F ve ark.

500

3 yıl

%54.8



Doç. Dr. Halil Coşkun

Mide Balonu Uygulamasında Başarıyı Artırmanın Yolları ve Bilinmesi Gerekenler

Mide Balonu uygulaması obezite tedavisinde 2000’li yılların başlarından itibaren başarılı bir şekilde yaygın olarak uygulanmaya başlamış ve gittikçe popülerlik kazanan endoskopik bir yöntemdir.

Ancak bu uygulamanın bir cerrahi yöntem olmadığını (mide bandı, gastric bypass gibi) ve obezitenin geçici tedavisinde kullanıldığını bilmemiz gerekmektedir.

Peki kimlere uygulamalıyız ve başarıyı artırmak için neler yapmalıyız?

Bilimsel verileri incelediğimizde özellikle 2 temel alanda kullanımı önem kazanmaktadır;

1. Çok yüksek kilolu (süper morbid obez, VKİ>50 kg/m2) kişilerde, cerrahi tedavi öncesi ameliyat ve anestezi riskini düşürmek amacıyla,

2. Diyet, egzersiz, ilaç gibi tedavilere rağmen kilo kaybedemeyen veya kaybedip tekrar geri kilo alan ve aynı zamanda cerrahi tedavi sınırları içinde olmayan (yada cerrahi tedavi düşünmeyen), VKİ 27-35 kg/m2 arasında olan kişilerde kullanılmaktadır.

Yukarıdaki hasta grubunda uygulama verileri incelendiğinde elde edilen sonuçlar şu şekildedir;

VKİ>50 kg/m2 nin üzerindeki süper morbid obez hastalarda mide balonu uygulaması sonrasında mutlaka bir cerrahi prosedür ile kombine edilmesi önerilmektedir (Melissas et al. Obes Surg 2006).

Süper morbid obez hastalarda cerrahi tedaviye hazırlamak için kullanılan bir diğer prosedür Tüp Mide (sleeve gastrektomi) dir. Bu prosedür ile mide balonu uygulaması karşılaştırıldığında 6 ve 12 aylık takiplerde her iki yöntem arasında kilo kaybettirme de bir fark tespit edilmemiştir. Mide Balonunun teknik olarak uygulamasının kolay olması, riskinin düşük olması önemli bir avantaj olarak görülmektedir (Genco et al. Surg. Endosc. 2009).

Süper morbid obez hastalarda cerrahi tedavi öncesi uygulanan Mide Balonu, özellikle karaciğer hacminde önemli derecede volü küçülmesine neden olarak, daha sonra uygulanacak ameliyatın laparoskopik olarak yapılmasını kolaylaştırmaktadır (Frutos et al. Obes Surg 2007). Yine bu hasta grubunda özellikle mevcut yandaş hastalıkların (diyabet, hipertansiyon, uyku apne vd) gerilemesine neden olarak cerrahi tedavinin daha rahat olmasını sağlamaktadır (Genco et al. Obes Surg 2005).

VKİ<35 style="font: normal normal normal 11px/normal Verdana, sans-serif; color: rgb(51, 51, 51); font-weight: normal; ">2 olan kişilerde mide balonu uygulaması sonrasında elde edilen fazla kilo kaybı yüzdesi daha fazla görülmekte ve kaybedilen kilo daha kalıcı olmakta ve daha fazla oranda kaybedilen kilolar korunmaktadır(Genco et al. Int J Obes 2006).

Adölesan (yaş<18)> (Sallet et al. Obes Surg 2004).

Mide balonu uygulaması sonrasında bazı kişilerde istenilen oranda kilo kaybedilmediği bildirilmektedir. Bunun en önemli nedeni bu uygulamayı bir cerrahi prosedür gibi düşünüp, balonun tek başına kilo kaybettirmesi beklenmektedir. Bu uygulamada yüksek kalorili diyet son derece zararlıdır, mutlaka kalori kısıtlayıcı bir diyet (1000-1200 Kcal/gün) ile kombine dilmeli, bununla birlikte beslenme alışkanlığının değiştirilmesi hedeflenmelidir(Mathus-Vligen et al. Gastrointest Endosc 2005).

Doç. Dr. Halil Coşkun


Pazar, Nisan 04, 2010

Mide Bandı Ameliyatlarından Sonra Band Dolumu Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?


Mide bandı ameliyatından sonra en önemli konu bandın dolum yapılmasıdır. Bu süreç önemli bir uyum gerektirmektedir.
Ne Zaman?
Çok erken dönemde band dolumunun yapılması band ile ilgili bazı problemlerin (stoma darlığı, bandın kayması, yemek yemede uyumsuzluk) ortaya çıkmasına neden olabilir.
Çoğu obezite cerrahı ameliyattan hemen sonra band dolumu yapılmasını istemez. Başlangıçta bellirli bir sure (2-3 hafta) sıvı diyet, sonrasında püreli yumşak diyet (2-3 hafta) ile beslenilmesi ve devamında banda dolum yapılması uygun görülmektedir.
Banda nekadar dolum yapılacağı cerrahınız tarafından karar verilecektir. Ancak hiç bir zaman başlangıçta fazla dolum yapılmaması gerekmektedir. Aksi taktirde bandın sıktığı mide çapı çok fazla daralacağından, yemek yemede zorluk, uyumsuzluk ve aşırı bulantı ve kusmalar görülebilir.
Bugün için dünyada farklı firmalara ait mide bandları bulunmaktadır. Bu bandların tamamının işleyiş mekanizması aynı olmakla birlikte şişirilme kapasiteleri dizaynlarından dolayı farklılık göstermektedir. Dolayısıyla dolum yapılırken bu ayrıntı çok iyi bilinmelidir.
Genel kural olarak başlangıç dolumunda az bir miktar ile kişinin yemek yemesi kontrol edilir ve daha sonrasında bu miktar bellirli bir zaman dilimi içierisinde kontrol edilerek dolumda artış yapılır. Burada temel hedef kişinin ne istediği gibi yemek yemesinin sağlanması nede hiç birşey yiyip içemeyecek düzeyde kısıtlamaya gidilmesidir. Bu standart dolum ayarı herkeste farklılık gösterebilir, aynı bandı kullanan iki kişide dahi aynı dolum miktarlarıyla farklı kısıtlama değerleri elde edilebilir.
Nasıl Yapılır?
Band ayarı oldukça kolaydır, burada dikkat edilmesi gereken nokta rezervuar haznesinin nekadarlık bir derinlikte olduğunun bilinmesidir. Çoğu cerrah bu rezervuarı karnın sol üst bölgesinde derin yağlı plana koymaktadır. Bu şekilde yerleştirilmiş rezervuarlarda skopi cihazında görülerek enjeksiyon yapılmasına gerek yoktur, rahatlıkla iğne rezervuara yerleştirilerek dolum işlemi istenilen ölçüde tamamlanabilir. Ancak rezervuar daha derin bir noktaya (fasya üzerine) tespit edilmişse, ozaman skopi cihazında kontrol edilerek iğnenin yerleştirilmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Özellikle süper morbid obez hastalarda cil altı yağlı doku çok fazla olduğundan derin yerleşimli rezervuarlarda ayarlama yapmak zorluk gösterebilir. Bu ayarlama için herhangi bir genel veya lokal anesteziye gereksinim yoktur.
Nelere Dikkat Edilmeli?
Şu hiç bir zaman unutulmamalıdır ki; band yemek yemede mekanik bir kısıtlama sağlar, bandın yüksek değerlerde sıkılması banda ait komplikasyon riskini artırabilir. Amaç yüsek dolumlarda değil, düşük dolumlarda efektif kilo kaybı elde etmeye çalışmak olmalıdır. Bu durum sizin uyumunuzu ve yemek yeme alışkanlığınızı kendi iradenizide işin içine katarak değiştirdiğini gösterecektir. Doç. Dr. Halil Coşkun