Obez Kadınlarda Mide Kelepçesi Uygulaması Sonrası Gebelik ve Doğum Sonuçlarının Değerlendirilmesi
Son yıllarda artan obezite prevelansı (yaygınlığı) kadın doğum uzmanlarını obez hamile kadınların sorunlarıyla karşı karşıya bırakmıştır. Obezite, kadınların hamilelik dönemlerinde hem anne hem de yeni doğacak bebek de bazı risklerin artmasına neden olmaktadır. Anne için doğum problemleri, erken doğum riski, doğum anında artmış problemler, gebeliğin indüklediği hipertansiyon ve preeklamsi, gebelik diyabeti ve gebelik süresince aşırı kilo alımı bu problemlerin en önemlileridir. Diğer taraftan bebek için intrauterin gelişme geriliği, makrozomi, fetal gelişim anomalileri daha sık karşımıza çıkmaktadır.
Burada sizlere obezite tedavisinde sıkça uygulanabilir bir yöntem olarak karşımıza çıkan Mide Bandı (Kelepçe) uygulamasının, bu uygulamayı yaptırdıktan sonra gebe kalan obez kadınlar üzerindeki sonuçlarını son literatür bilgileri ışığında irdelemeye çalışacağım.
Bar-Zohar ve ark. (Pregnancy after laparoscopic adjustable gastric banding: perinatal outcome is favorable also for women with relatively high gastational weight gain. Surg Endosc. 2006;20:1580-3) yapmış oldukları çalışmada mide kelepçesi uygulaması sonrası gebe kalan 74 kadını değerlendirmeye almış ve bu gebe kadınlarda hamilelik süresince ortala kilo alımını 10.6±2.1 kg olarak tespit etmişlerdir. Tüm doğumlar 39.1. haftadan sonra gerçekleşmiş, ortalama doğum ağırlığı 3.09±0.5 olarak bulunmuştur. Hiçbir kadında major konjenital anomali, doğum sonrası bebeklerde hipoglisemi ve doğum sırasında veya sonrasında bebek ölümü görülmemiştir. Bu bulguların ışığı altında çalışmayı yapan otörler tarafından Mide Kelepçesi uygulaması sonrası gerçekleşen gebelik ve doğumların hem anne hemde bebek için oldukça güvenilir olduğu belirtilmiştir.
John D. Dixon ve ark. (Birth outcomes in obese women after laparoscopic adjustable gastric banding. Obstet Gynecol 2005;106:965-72) mide kelepçesi uygulanan kadınların gebelik ve doğum sonuçlarının, normal kiloda gebe kalan kadınların değerleriyle uyumlu olduğunu belirtmiş ve bunun sonucunda da bu yöntemin gebe kalmış obez kadınlardaki güvenilirliği üzerine dikkat çekmiştir. Kelepçenin ayarlanabilir olması önemli bir özelliktir çünkü, bu gebeliğin ihtiyaçlarına göre cerrahi prosedürü adapte etme yetisi sağlamaktadır. Bu tür uygulamalar sonrasında gebe kalan obez kadınlarda, obezite cerrahı ve kadın doğum uzmanının ortaklaşa işbirliğini içeren multidisipliner bir yaklaşım önerilmektedir.
Vejux N ve ark. (Pregnancy after gastric banding: maternal tolerance, obstetrical and neonatal outcomes. Gynecol Obstet Fertil 2007;35:1143-7) bu konuyla ilgili 7 makaleyi irdeleyerek değerlendirmede bulunmuşlardır. Elde edilen verilere dayanılarak Mide Kelepçesi uygulamasının gebelik süresince oldukça iyi tolere edildiğini ve çocuk doğurma yaşındaki obez kadınlara güvenli bir biçimde önerilebileceğini belirtmişlerdir.
Yukarıdaki çalışmalarda göstermektedir ki, obeziteye bağlı gebelik problemleri oldukça yüksek ve tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Obezite tedavisinde son yıllarda yaygın olarak kullanılan cerrahi tedavi seçenekleri sonrasında elde edilen kilo kaybı oranları bu riskleri azaltmaktadır. Mide Kelepçesi uygulaması yaptırmış ve sonrasında gebe kalmış kadınlar, kelepçelerini çıkarttırmadan düzenli kontroller eşliğinde hamilelik sürecini başarılı bir şekilde tamamlayabilirler.
Dr. Halil Coşkun
http://www.obezitecerrahisi.com
www.halilcoskun.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder