Hamilelik ve Gastric Bypass: Hangisi Daha Zor?
Obezite ameliyatından sonra hasta ve bebek için gayet iyi bilinen bazı riskler bulunmaktadır, ancak şunu belirtmek gerekir ki, elde edilen verilere göre, obez kadınlarda hamilelik, obezite ameliyat prosedurleri uygulanmamış olsa bile oldukça risklidir. Gelişmiş ülkelerde obezite, hamileliği tehlikeye düşüren en belirgin beslenme problemlerinden biridir. Hamilelik öncesi obezite, hamilelikte karşılaşılabilecek pek çok olumsuzlukla karşılaşma olasılığını artıran bir risktir. Son yıllarda yapılan çalışmalara göre hamilelik öncesi yüksek kilolar bebeğin hamilelik esnasında ölüm riskini artırmaktadır.
Wittgrove ve arkadaşları tarafından yapılan bir çalışmada
Patel ve arkadaşları tarafından son dönemde yapılan ve gastric bypass uygulaması sonrası gebelik sonuçlarını değerlendiren bir çalışmada ise
Yine aynı şekilde Wax JR ve ark. (Obesisty Surgery 2008) ve Dao T ve ark. (American Journal of Surgery 2006) yapmış oldukları çalışmalarda gastric bypass ameliyatı sonrası oluşan gebelik sonuçlarında, belirgin malnütrisyon epizodlarında artış ve kötü fetal sonuçların olmadığını belirtmişlerdir. Elde edilen sonuçlar normal kilodaki kadınlarda görülen gebelik sonuçlarıyla benzerdir.
Gastric Bypass Ameliyatı Sonrası Hamilelik Düşünen Hastalara Öneriler
Bilinmesi gereken şey şu ki, obezite ameliyatından sonra hem anne hem de bebek için risk olasılığı vardır. Bu risklerin pek çoğu beslenme eksikliği olup, basit vitamin ve mineral takviyesi ile önlenebilir. Hamilelikte erken doğum dikkate alınmalı ve buna uygun bakım ve beslenme değerlendirmesi yapılmalıdır. Beslenme değerlendirmesinin hamileliğin başında yapılması oldukça önemlidir. Değerlendirmede laboratuvar verilerinden faydalanılmalı eğer eksiklik var ise en başından düzenlemeye gidilmelidir. İdeal olanı, en uygun yaklaşımın, hamilelik planlaması yapılırken beslenme problemlerinin dikkate alınmasıdır.. Tüm hamileliklerde vitamin ve demir takviyesi önemlidir, ancak gastric bypass ameliyatı sonrası hastalar için bu daha da önemlidir. Prenatal (doğum öncesi) vitaminleri hastanın reçeteli vitamin takviyesinin yerine değil, buna ek olarak verilmelidir. Doğum öncesi bakım, obezite cerrahı ve kadın doğum uzmanının dikkatli koordinasyonu ile takip edilmelidir.
Dr. Halil Coşkun