Mini-Gastric Bypass (MGB) ve Roux-en-Y Gastric Bypass (RYGB) Uygulamalarının Karşılaştırılması
Obezite tedavisinde kullanılan bu iki yöntemin son zamanlarda birbirine olan üstünlükleri tartışılmaktadır. Ancak internet üzerinden okuduğum Türkçe yazılarda maalesef gerekli ve doğru bilgilerin olmadığını görüyorum. Olaya biraz daha bilimsel bir yaklaşımla bakarak her iki yöntemi de kısaca özetleyerek aralarındaki farkı ortaya koymaya çalışacağım.
Gastric Bypass uygulamasında kilo verme mekanizması hepimizin bildiği gibi 2 temel mekanizma üzerine kurulmuştur.
Mide hacminin küçültülmesi ile az gıda alınması
Mide Bypass ı ile yiyeceklerin emiliminde meydana gelen azalma
Gastric Bypass uygulamasının yıllar içerisinde bir çok değişik teknik versiyonu ortaya çıkmış ve uygulanmıştır. Hangi tip Gastric Bypass uygulaması uygulanırsa uygulansın elde edilen kilo verme sonuçları birbirine yakın düzeylerde olmaktadır. Dolayısıyla MGB ile RYGB arasında elde edilen kilo kaybı oranları da literatürde birbirine yakın seviyelerde görülmektedir.
MGB daha yeni bir yöntem, RYGB daha eski bir yöntemmiş gibi aktarılmaktadır, oysa bu doğru bir bilgi değildir. Bugün için tüm dünyada en fazla kullanılan ve tercih edilen yöntem RYGB dir.
HER İKİ YÖNTEM ARASINDAKİ TEMEL FARKLAR NEDİR???
Bu iki yöntem arasındaki en önemli temel fark mide ile ince barsak arasında yapılan bağlantının (anostomuzun) farklı şekillerde oluşudur. Nitekim MGB de bu bağlantı teknik olarak daha kolay ve basit bir şekildedir. Dolayısıyla bu ameliyat süresini kısaltmakta, bazı bilimsel yazılarda da ameliyat sırasında meydana gelebilecek komplikasyon oranlarında azalmaya sebebiyet vereceği söylenmektedir
NEDEN RYGB DAHA FAZLA TERCİH EDİLMEKTEDİR???
Gastric Bypass ameliyatından sonra ilerleyen yıllarda hastaların takibi çok önemlidir. Özellikle uygulanan Gastric Bypass tipine göre bu sorunlarda farklılıklar görülmektedir. İşte MGB ve RYGB arasındaki en önemli farklarda bu noktada ortaya çıkmaktadır.
Burada her iki ameliyatın teknik özelliklerini detaya girerek anlatmayacağım. Bu yazıyı okuyan kişilerin daha iyi konuyu kavramaları açısından her iki yöntem sonrasında oluşan bilimsel verileri aşağıya aktarmaya çalışacağım.
Gastric Bypass ameliyatı geçiren kişilerde ilerleyen yıllarda karşılaşılabilecekleri en önemli sorunlardan birisi mide ve ince barsak arasında yapılan bölgedeki bağlantıda (anostomoz) oluşabilecek ülser, gastrit ve stenoz (darlık) problemleridir.
Johnson ve ark. (Surg Obes Relat Dis 2007); MGB yapılan olgularda meydana gelen kısa ve uzun dönem komplikasyonların dan dolayı (anostomoz problemleri, gastrit ve ülser gelişimi, kötü emilim problemleri) RYGB ye dönüş gerçekleştirmek zorunda kaldıklarını bildirmişlerdir.
Sonuç olarak; hangi tip gastric bypass ameliyatı uygulanacak olursa olsun elde edilen kilo kaybı oranları oldukça tatminkar ve birbirine benzer sonuçlar içermektedir. MGB ve RYGB arasındaki tercih cerrahınız ile birlikte sizin ortaklaşa vereceğiniz karara bağlıdır. Bugün için bariatric (obezite) cerrahisiyle ilgilenen ve bu alanda yoğunluklu olarak ameliyat yapan pek çok merkezde RYGB halan birincil tercih olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dr. Halil Coşkun